Muutama vuosi sitten pääsin ensimmäistä kertaa tutustumaan laserhoitoon. Aihe oli kiinnostava, mutta halusin nähdä ensin itse sen, miten se oikeasti vaikuttaa. Hyvin pian totesin, että hankin itselleni hevosen vasta sitten kuin minulla on oma laser käytössä - tuli laser, tuli hevonen. Olen tilanteesta sinänsä huvittunut, kun molempien kohdalla ajattelin, että en niitä ihan heti lähde toteuttamaan. Muuttunut elämäntilanne kuitenkin sai tekemään erikoisia tempauksia.
Laser on hirveän monikäyttöinen laite. Käytän sitä yleensä kuntoutusprojekteissa, mutta erityisesti hevosen hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja lihashuollossa. Yleisimpiä hoitopaikkoja ovat lihakset, nivelet ja jänteet - niiden hyvinvointi on oleellinen osa urheilevan hevosen elämää.
Viime syyskuussa monen sattuman kautta talliin tupsahti lämminverinen ruuna Arttu, jonka ostin ystäväksi, harrastekaveriksi ja kuntouttajaksi. Meillä on Artun kanssa hyvä sopimus, sillä kuntoutamme toinen toistamme. Ruunalla on ollut suuria haasteita terveytensä kanssa, mutta hyvä yhteistyö eläinlääkäreiden, kengittäjän sekä muiden lihashuollon ja kuntoutuksien ammattilaisten kanssa on tuottanut tulosta. Näin isoimmat haasteet on selätetty, vaikka vieläkin työmaata on ihan riittävästi.
Yksi Artun merkittävimmistä hoitomuodoista on laserin käyttö. En muista olenko elämässäni nähnyt hevosta, joka rakastaa näin paljon hoitotoimenpiteitä. Nykyään kun laserin laittaa päälle, ruuna jo siinä kohtaa tunnistaa, että seuraavaksi on vuorossa hoitoa. Se ottaa hoitoa hyvin vastaan, vaikka ensimmäinen kerta olikin todella jännittävä.
Laserhoidon aloittamisen myötä hevosen lihasongelmat on saatu hallintaan. Artulla oli isoja ongelmia takapään ponnistuksen kanssa, eikä se käyttänyt takajalkojaan riittävästi. Kroppa yritti kompensoida ja oli aiheuttanut puolieroja muunmuassa takapään lihaksistoon. Myös lanneselkä oli aina hyvin kireä ja hevonen seisoi huonossa ryhdissä takajalat mahan alla.
Eläinlääkäreiden kanssa keskusteltiin paljon ja tutkittiin, kuinka hevosta voitaisiin auttaa. Varasin jälleen uuden eläinlääkäriajan, sillä hevonen ei vieläkään hoidoista huolimatta ollut hyvä. Päätin kokeilla laseroida lanneselkää sekä SI-niveliä, jos saisin aikaa odotellessa helpotettua kireyttä. Tein mielenkiintoisen huomion ensimmäisen kolmen päivän kuurin jälkeen - hevonen seisoi paremmassa ryhdissä ja oikea takajalka oli siirtynyt omalle paikalleen taakse. Vasen takajalka oli edelleen samassa paikassa ja tästä keskusteltiin eläinlääkäreiden kanssa. Päädyimme loppujen lopuksi myös piikittämään SI-nivelet. Nyt laserhoitoa jatketaan lanneselän alueelle ja SI-niveliin ylläpitämään niiden terveyttä. Vasta nyt kun vaiva on saatu kiinni, hevonen voi kehittyä ja voimaantua takapäästään. Tie on ollut pitkä ja se jatkuu vieläkin. Mutta on ihana huomata, miten hevonen on alkanut ponnistamaan kunnolla ja liikkuminen on miellyttävää.
Kuten jo alussa mainitsin, tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Theraluxin kanssa. Jos sinua kiinnostaa perehtyä laserhoitoon, kannattaa käydä tutustumassa Theraluxin julkaisuihin, joissa kerrotaan laajasti laserhoidosta. Heillä on myös säännöllisesti webinaareja, joissa tietoa jakaa alan ammattilaiset.
Käy tutustumassa laserhoidon tietopankkiin tästä.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.