sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Miten olla hyvä hevosenhoitaja? 10 vinkkiä!



Mietin lähes päivittäin tätä kysymystä päässäni. Miten olla hyvä hevosenhoitaja. Mietin miten voisin oppia enemmän, jotta voisin tarjota jokaiselle hevoselle mahdollisimman hyvän hoidon. Kun kyse on yhdestä hoidettavasta tai valmennettavasta, aikataulutus on helppoa, kun on se yksi mihin vain panostaa, ja sen kanssa touhuamiseen voi käyttää hirveän paljon aikaa päivässä. Kun niitä on useampi, joutuu päivää jo vähän suunnittelemaan, sillä aivan jokaiselle on jäätävä aikaa. Mutta tämän postauksen kirjoitan sillä ajatuksella, että hevosia olisi yksi tai vaikka kaksi.


Kun hevosen kanssa työskentelee päivittäin, sen oppii tuntemaan. Hyvä hevosenhoitaja tutustuu hevoseen, ja oppii tuntemaan sen. Hän huomaa pienetkin muutokset käytöksessä. Ei riitä, että tietää miltä näyttää kipeä hevonen, ja miltä iloinen hevonen, vaikkakin se on hyvä alku. On kiinnitettävä huomiota kaikkeen mitä ympärillä tapahtuu. Olen aina sanonut hoitajille, että ei ole tyhmää ilmoittaa pienistäkin asioista, jos joku epäilyttää, on kyse sitten normaalia enemmän sotketusta karsinasta, tai siitä jos hevonen on jättänyt vähän kauraa kuppiin. Jos et ole varma, kannattaa aina ilmoittaa ja kysyä. Ennalta ehkäiseminen on erittäin tärkeää.

Hevonen pitää oppia tuntemaan luonteen lisäksi myös ulkoisesti. Mikä on sen normaali ruumiinlämpö, ja leposyke? Miltä sen jalat tuntuu, mitä vammoja sillä mahdollisesti on ollut ennen, joiden kanssa saa olla erityisen tarkkana? Miltä kaviot näyttävät normaalisti? Hikoileeko hevonen tarpeeksi, entä juoko se tai syökö se miten normaalisti? Onko se hidas vai nopea syömään? Näiden muutamien kysymysten avulla tiedät hevosestasi jo aika paljon. Miten se liikkuu, ja miten se jaksaa liikkua esimerkiksi ratsastaessa tai ajaessa? Tekeekö se töitä mielellään?





Yksi tärkeä kysymys on se, mikä on hevosen käyttötarkoitus. Hevosenhoitaja voi hoidollaan auttaa kohti mahdollisia päämääriä, Mikäli kyseessä on kilpahevonen, täytyy mahdollisen valmentajan tai omistajan kanssa puhua siitä, mikä on tavoite, ja tehdä töitä sen mukaan, että päästäisiin päämäärään.
Mikäli hoitaja myös liikuttaa hevosta, on tärkeää kuunnella mitä esimerkiksi ravihevosen valmentaja pyytää sinua tekemään. Tai jos ratsun omistaja pyytää sinua ratsastamaan kevyen maastolenkin, et voi mennä hyppäämään esteitä. Hoitajalla on vastuu kuunnella. Ja suurin ja tärkein tehtävä on kuunnella ennen kaikkea hevosta.

Myös ruokinnasta olisi hyvä tietää. Katso hevostasi. Kiiltääkö sen karva? Onko sen kaviot kuivat ja lohkeilevat? Onko se hyvässä lihassa? Jos vastaat johonkin näistä kysymyksistä ei, voit lähteä miettimään, voiko tilannetta parantaa myös ruokinnalla. Voiko jotain lisätä, tai jättää pois. Mitä pyritään tekemään ja mihin halutaan vaikuttaa? Näistäkin asioista on hyvä aina keskustella omistajan/valmentajan kanssa.





























MITEN OLLA HYVÄ HEVOSENHOITAJA? 10 VINKKIÄ

1. Opettele tuntemaan hevonen fyysisesti ja henkisesti.

2. Tee rutiinia hevosen terveydestä huolehtimisesta: tunne sen peruselintoiminnot, kuten normaali ruumiinlämpö ja syke, niin sinun on helpompi huomata kun joku muuttuu.

3. Tunne hevosesi mahdolliset vammat, ja selvitä, miten niitä tulee hoitaa, ja ennaltaehkäistä.

4. Kun huomaat jotain normaalista poikkevaa, ilmoita siitä välittömästi!

5. Keskustele hevosesesta päättävän henkilön kanssa, mikä on tavoite ja mitä tehdään.

6. Ole vastuullinen, tee niin kuin sovitaan, ja tule siihen kellon aikaan ajoissa, kun olet luvannut, tai mikäli esteitä tulee, ilmoita siitä hyvissä ajoissa! Tämä on erittäin tärkeää.

7. Vietä hevosen kanssa aikaa, rakasta sitä.

8. Pidä silmät ja korvat auki - opiskele lisää! Hevosten kanssa ei koskaan tule valmiiksi.

9. Myönnä virheesi. Ei ole maailmanloppu, vaikka sattuisi vahinko.

10. Älä lannistu jos virheitä sattuu, opi niistä, ja nouse uudestaan ylös!




Välitä hevosesta, anna sille rakkautta, ja vietä sen kanssa aikaa. Tee sen kanssa kivoja asioita. Joskus itsestä niin mitättömät asiat voivat tarkoittaa hevoselle suurta. Käyt sitten rapsuttamassa sitä vähän tarhassa, tai harjailet sitä muuten vaan, kaikki tämä tekee hevoselle hyvää. Mitä useammin hoidat ja touhuat hevosen kanssa, sitä paremmin se oppii luottamaan sinuun ja sinä siihen. Luota hevoseesi, ja itseesi!




2 kommenttia

  1. Liityin lukijaksi & fb sivujen seuraajaksi, eli minulle siis yksi arpa (:

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.