torstai 4. maaliskuuta 2021

Varusteurheilua: Paskat selkään ja baanalle - niinkö?

 



Eri somekanavissa tulee vastaan erilaista keskustelua hevosten varusteista. Usein huomaan, että hevosten kanssa käyttötarkoituksesta riippumatta tietyt trendit vaihtuu toiseen. Joku tuote on hetken muodissa ja kaikki tarvitsevat juuri sen. Sitten tuote joko unohtuu, katoaa kokonaan, kehittyy hieman tai pitää paikkansa ja menestyy. Näin toimii tuotteen elinkaari markkinoinnissa, mitä ikinä sitten myydäänkin ja missä liikkeessä.

Mutta onko muodin seuraaminen oikea syy valita varusteita? Jos joku kuolain on juuri nyt in, onko se riittävä syy ostaa se sille omalle hevoselle? Mielestäni tilanne on tässä hieman kaksijakoinen. Jokainen saa hankkia hevosellensa juuri mitä tykkää ja tahtoo. Usein juuri ne monien ammattilaisten hyväksi havaitsemat tuotteet onkin hyviä. Mutta mitä muita perusteita varusteiden hankkimiselle on? 

Kaiken lähtökohtana on hevosen tarve ja varusteen sopivuus. Olen itsekin ollut muoti-ilmiöiden uhri. Joskus on ollut tilanteita, jossa saa huomata, että tuote ei ollutkaan hyvä omalle hevoselle. Se toimikin aivan täysin eri tavalla. Mielestäni on hevosta, kukkaroa ja aikaa säästävää, että varusteiden kohdalla miettii sen oikean tarpeen ja sopivuuden. Sananlasku "köyhällä ei ole varaa ostaa halvinta" on aika hyvä. Joskus se sijoittaminen kunnon varusteisiin maksaa itsensä takaisin. Kultainen keskitie on joskus etsimisen takana ja oman kukkaron koko on merkittävä tekijä. Mutta hevosen etu on se jota pitää seurata ja mitä kohti mennään: varusteiden tulee olla hevoselle sopivat sen käyttötarkoituksen ja yksilöllisten tarpeiden mukaan.




Entä sitten koti- ja kilpavarusteiden erot? En kykene ymmärtämään, että minkä takia todella monessa suunnassa on puhuttu, että kilpavarusteet ovat ne tärkeimmät. Niiden tulee olla kevyet, sopivat, siistit ja muutenkin viimeisen päälle. Tottakai niiden pitää olla viimeisen päälle hevoselle parhaat: näin ajattelen itsekin. Hevoselle pitää tarjota parhaat mahdollisuudet suorittaa. Mutta minkä takia kilpavarusteet asetetaan usein treenivarusteiden edelle? 

Missä hevonen tekee eniten töitä? Mitkä varusteet hevosella on päällä kun sitä rakennetaan kestämään kilpailusuorituksessa tuleva rasitus? Mitkä suojat sillä on eniten jalassa? Mikä kuolain sillä on eniten suussa? 

Tehdään pieni ajatusleikki. Leikitään, että kyseessä on esimerkiksi suomenhevonen, jolla ajettaisiin peruskuntoa ja se olisi aisoissa vaikka noin 1-2h neljä tai viisi kertaa viikossa. Silloin se on valjaissa maaliskuun täysien viikkojen aikana 20-35 tuntia. Ravihevosen kilpailusuoritus kestää noin 3-5 minuuttia, toki lämmitykset päälle, ja starttien määrä on esim 1-6 starttia kuukaudessa hevosesta tietysti riippuen. Eikö silloin olisi loogista ajatella, että kotona käytettävien varusteidenkin tulisi olla hevoselle sopivat ja sellaiset joilla sen on hyvä suorittaa? Tai jos tuo meidän esimerkki hevonen lyö takasääriinsä, minkä takia sillä käytetään kotona rikkinäisiä ja hiertäviä suojia mutta kaapissa lojuu tuliterät istuvat suojat kilpailusuorituksia varten, johon ehkä joskus jossain kohtaa päästään?

Epä-sopivilla varusteilla saadaan paljon hallaa aikaan ja usein vika löytyy kotona käytettävistä varusteista. Haluan herättää teitä miettimään asiaa nimenomaan tältä kannalta. Kotitehtäväksi pohdi mielessäsi hiljaa ja pysähdy seuraavien kysymysten äärelle. 

Ostatko varusteet itseäsi vai hevostasi varten?

Onko vaakakupissasi enemmän painoarvoa treeni- vai kilpavarusteissa? Ovatko puntit tasan?

Voitko muuttaa jotain, jotta työn teko olisi hevosellesi mielekkäämpää?



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.