torstai 3. elokuuta 2017

Hevosenhoitajan huono päivä - näin selviät siitä!
Huonot päivät kuuluvat elämään. Ei elämä ole aina ruusuilla tanssimista. Ei tarvitse aina olla aivan selkeää syytä, miksi joku asia ottaa päästä. Näin ainakin on omalla kohdallani. Harvoin on niitä päiviä, milloin ei oikeasti onnistu mikään, mutta niitä tosiaankin on olemassa, myös minulla. Yleensä jo heti aamusta sen huomaa herätessä. Kun auto ei lähtenytkään käyntiin ja kaivat polkupyörää kaatosateessa ja valmistaudut 10 kilometrin pyörälenkkiin per suunta, se pistää kyllä aivot kiehumaan jo heti aamun ensitunneista lähtien. Minulla se on merkki kierteestä, ja usein seuraavaan epäonniseen tilanteeseen ei mene kauan, etenkään kun "ketutus"-moodi on jäänyt vahvasti päälle.

Koskaan ei tiedä, milloin se huono päivä koittaa. Et voi edellisenä päivänä ennustaa, että tuo huominen on se päivä, kun kaikki menee suoraan sanottuna päin persettä. Mutta olen muuttanut toimintatapaani, ja lisännyt arkeeni muutaman pikku niksin, joiden avulla voin ehkäistä paskan päivän syndroomaa!


1. EHKÄISE SURKEA PÄIVÄ


No miten muka sitä voi ehkäistä? Et voi välttämättä estää asioita tapahtumasta, ja en takaa että näillä vinkeillä sinua ei ota päästä enää mikään. Mutta muutaman asian pystyt varmistamaan jo etukäteen. Lähdetään liikkeelle tallihommista. Olen alkanut iltaisin tallissa laittamaan aamuksi kaikki niin valmiiksi kuin mahdollista. Väkirehuannokset on karsinoiden edessä, heinäkärry täytettynä ja loimet valmiina karsinan ovien edessä. Nämä asiat ovat pieniä juttuja, jotka on illalla nopeasti tehty, mutta aamulla sen huomaa heti, jos näitä ei ole laittanut valmiiksi. On mukavaa tulla aamusta siistiin talliin, ja hommat kohtalaisen helppoina vastassa.

Kun iltatalli on tehty, olet tullut kotiin, ja suunnittelet nukkumaanmenoa, lataa kännykkä. Jos juot kahvia, pistä kahvinkeitin valmiiksi niin, ettei sinun tarvitse aamulla kuin painaa nappia. Monesti laitan jo vaattetkin valmiiksi, eikä niitäkään tarvitse aamulla tuskissaan etsiä. Olen huono syömään muutenkin aamupalaa, joten aamupalaa en yleensä tee edellisenä iltana valmiiksi, mutta tallille on hyvä ottaa evästä mukaan, ja ne kannattaa valmistella jo edellisenä iltana. Pistä kotiavaimet ja auton avaimet jo valmiiksi, mikäli niitä tarvit. Jos aamulla tuleekin äkkilähtö, tiedät missä ne on, ja muistat ottaa ne matkaan. Jos olet autollinen, kannattaa auton bensatilannekin katsoa jo edellispäivänä. Omalla kokemuksella sanon, että kun menee huonosti ja auton bensavalo syttyy, ei se ole mikään kovin herkku tilanne.


2. TEE SELKEÄ TOIMINTASUUNNITELMALiikutettavat hevoset yleensä tiedetään jo edellisenä päivänä. Yleensä mietin jo etukäteen ennen hiittipäivää, mitkä hevoset ajetaan seuraavana päivänä, ja suunnittelen treenejä. Minkä ajan yksin, lähteekö jollekin toinen hevonen kaveriksi. Yleensä jo talliin tullessa tiedän, ketkä ajetaan ensin, ja sen perusteella siirtelenkin hevosia. Jos alan aamutallin aikana miettimään että hetkinen, ketkä täytyy liikuttaa tänään ja kenellä lähden ensimmäisenä, menee siihen aivan turhaa tehokasta työaikaa hukkaan. Etenkin jos aamu alkaa huonosti, tai on jo kiire, on helppoa lähteä tekemään ja toimimaan reippaasti, kun tietää mitä on lähdössä tekemään. Priorisoi, laita asiat tärkeysjärjestykseen. Älä kiillota satulaa klo 9 aamulla huvin vuoksi, jos ajettavissa on vaikka viisi hevosta sille päivälle, ja tiedät että niissä menee aikaa. Putsaa se satula ajohevosten jälkeen.3. MUUTA AJATTELUTAPA


Kun pinna on jo valmiiksi kireä, yleensä ajattelutapakin muuttuu todella negatiivisesti. Yritä unohtaa se, kuinka moni asia on mennyt päin persettä tänä päivänä. Vaikka kiusaus olisikin ajatella, että "Vielä nämä kaikki hommat tekemättä, olen vasta näin vaiheessa" - ja sinusta tuntuukin siltä sillä hetkellä, yritä kääntää ajatus toisinpäin. Mieti mitä olet jo saanut aikaan. Älä sano että "vielä nämä" vaan sano "enää nämä". Hirveän suuri muutos, huomaatko? Kun yritämme ajatella positiivisesti, saamme jopa itseä huijattua pikkuisen. Ne työt ei tule tehtyä, jos vain valitan sitä määrää mikä on edessä. Älä näe edessäsi puoliksi tyhjää juomalasia, vain puoliksi täysi!
"Älä vingu, riittää kun tuuli vinkuu" - Pikku Myyn viisauksia
4. PUHU JA AVAUDU


Jos märehdit asioita yksin, ne paisuu pääsi sisällä, ja kärpäsestä tulee härkänen. On se sitten joku tuttava tallilta, tai tallin ulkopuolelta, jossain välissä päivää tulee varmasti sopiva sauma, jolloin voit keskustella! Vaikka et edes tietäisi mikä ärsyttää, asian jakaminen toiselle helpottaa. Itse olen omalla tallillamme huomannut, että yllättävän usein aina jollekin on sattunut huono päivä samaan aikaan! Mutta muista yksi juttu. Tämä puhuminen ja avautuminen ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi kiukutella ja tiuskia kaikille, ihmisille sekä hevosille. Muista kuitenkin,  että vaikka sinulla on surkea päivä, ei se oikeuta sinua pilaamaan toisten päivää.

5. KAHVI RAKAS KOFEIINI


Heh. En voi jättää tätä mainitsematta. Ei kaikki läheskään juo kahvia, tai juovat sitä satunnaisesti. Mutta edellinen vinkki on hyvä aasinsilta tähän aiheeseen. Kahvitauko on sopiva sauma jutella jollekin. Kahvi saa minut rauhoittumaan jo ihan "lumelääkkeenä", kun sen juominen on aina liittynyt tallilla keskustelutuokioon jonkun kanssa. Vaikka olisin yksin, pinna kireällä ja hermot riekaleina, saa kahvinkeittimen porina hyvin rauhoittumaan. Yksi kuppi per kaksi kettumaista asiaa. No ei nyt sentään..Kun oikein kiukuttaa, mikä auttaa? Postauksen kuvat: Anniina Kupiainen

3 kommenttia

 1. Hyvä postaus! Ja vaikka itse olen vain ratsastuskoulussa hoitajana, niin kyllä nää pisti mullakin miettimään uudestaan, mitä kannattaa tehdä, jotta voisin olla entistä parempi hoitaja. Varsinkin tuo "Puhu ja avaudu" kohta on hyvä sillä, vihaa ei saa purkaa hevosiin. Kiitos tästä postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommentista, hyvä että oli apua! Nimenomaan, jokaisella meistä tulee huonoja päiviä, ollaan me sitten missä tahansa hommassa! 😻

   Poista
  2. Moikka! Kiitos kommentista, hyvä että oli apua! Nimenomaan, jokaisella meistä tulee huonoja päiviä, ollaan me sitten missä tahansa hommassa! 😻

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.