maanantai 26. helmikuuta 2018

Kuukauden henkilö Veera Vekola - "Silloin opin katsomaan hevosta enemmän kokonaisuutena"


Päätyökseen hevoshierojana toimiva, nykyään Alavetelissä asustava Veera Vekola (21) on saanut näkyvyyttä rohkeana ja päättäväisenä nuorena naisohjastajana, jonka tavoitteena on pidemmällä tähtäimellä kehittyä ohjastajana ja valmentajana, ja saada enemmän jalansijaa miesohjastajien joukossa. Lähes 300 starttia ohjastanut Vekola ei pelkää ottaa uusia haasteita vastaan, ja on valmis tekemään työtä tavoitteidensa saavuttamiseksi. Raviurheilu ei ole lajina helppo. Siinä menestyminen ja jokainen onnistumisen hetki vaativat äärimmäisen pitkäjänteistä ja sisukasta työtä.  Sitä sisukkuutta Vekolalta todistettavasti löytyy.

Hevoset ovat olleet nuoren ohjastajan elämässä jo pienestä lähtien, ja hevostelu aloitettiin hänen isänsä sisarusten talleilla. "Sain pienestä pitäen paljon oppia ja vastuuta, ja kiinnostus hevosiin syttyi heti." Veera kertoo hevostaustoistaan. Poniraviurheilusta hevosiin siirtyessään, Vekola aloitti kilpailemisen ensiksi perheen omilla hevosilla.Kun menestystä alkoi tulemaan omien hevosten kanssa, sai hän myös uusia laina-ohjastettavia sekä vieraiden ihmisten hevosia valmennukseen. Tällä hetkellä hänellä on yksi oma hevonen, ja yksi kimppahevonen. "Ensimmäisen raviponin sain 10-vuotiaana ja siitä sitten siirryin heti 16 vuotiaana c-ajoluvan saadessani hevosiin. Tällä hetkellä minulla on yksi oma hevonen, Gary Ale, ja yksi minkä omistan setäni kanssa puoliksi, Sandbar's Friend. Omallani on ollut paljon ongelmia viime vuonna, mutta nyt alkaa näyttämään valoisammalta, ja sen kanssa tähtäin on päästä ajamaan kesällä kilpaa mahdollisesti myös 76-lähdöissä. Sandbar's Friendin kanssa tähtäimenä ovat kevään Pilvenmäki Special karsinnat" Veera kertoo suunnitelmistaan.


Esikuvana Riina Rekilä


Vuonna 2016 Veera Vekola palkittiin Ravinaisten SM-tittelillä. Raviurheilu on tunnettu lähinnä miesten lajina, mutta Vekola uskaltaa pistää tässä kampoihin. "Vaikeinta naisena raviurheilun maailmassa on luultavasti se, että Suomessa asenteena on edelleen se, että naiset hoitavat hevoset ja menevät montea, ja miehet ovat ne, jotka ajavat kilpaa. Tällainen asenne tuo haasteen saada ajettavia kärrylähtöihin. Parasta siinä on ehkä se, kun voitat jonkun lähdön ja nimimiehet jäävät taakse. Kannustan kaikkia naisia, joita raviurheilu kiinnostaa, lähtemään rohkeasti ajamaan kilpaa. Epäonnistumisia ei kannata jäädä liikaa murehtimaan. Eikä miesvaltaisuutta kannata liikaa miettiä. Ihan yhtä hyvin naiset voivat pärjätä." Veera naurahtaa. Esikuvanaan Vekola pitää Riina Rekilää ja Örjän Kihlströmiä. "Esikuvanani voisin pitää Riina Rekilää. Hän on päättäväinen ja hyvin pärjännyt nainen miesvaltaisella ravialalla. Ohjastajapuolelta voisin idolikseni nimetä Örjan Kihlströmin. Ihailen hänen ammattimaisuuttaan ja rauhallisuuttaan ajaa kilpaa."










"Silloin opin katsomaan hevosta kokonaisuutena"


Uutena aluevaltauksena Vekola on ottanut hevoshieronnan. Kpedu Kaustisen hevoshieroja-linjalta viimevuonna valmistunut Veera tekee hevoshierontaa tällä hetkellä päätyökseen. Urheiluhevosen lihashuollon merkitys on viime vuosina kasvanut ja nostanut aina vain enemmän suosiotaan, ja sille on kysyntää. "Ennen kuin aloin kouluttautua hevoshierojaksi, keskityin enemmän vain katsomaan hevosten jalkoja, jos se esimerkiksi treeneissä tai kilpailussa liikkui huonosti. Kun opiskelin enemmän hevosen lihashuoltoa, aloin oppia katsomaan hevosta enemmän kokonaisuutena. Huomasin, että erilaiset lihasvaivat vaikuttavat suuresti hevosen liikkumiseen" Veera kertoo.

"Mikäli hevosella on kipua jaloissaan, se voi kipeyttää lihaksiston. Vaikka jalat hoidetaan, ei lihaksisto pääse heti mukaan, vaan se täytyy hoitaa myös kuntoon. Tämä sama pätee myös toisinpäin. Siksi pidän tärkeänä, että kun hevosta käytetään eläinlääkärillä, ja esimerkiksi niveliä piikitetään, pitäisi se myös hieroa säännöllisesti läpi, jolloin vaikutetaan koko hevoseen, ja saadaan ongelmia poistettua " Veera selvittää.


Lihashuolto on erittäin tärkeä osa urheiluhevosen valmentamista ja kilpailuttamista. Monien menestyshevosten taustajoukkoihin kuuluu omistajan, valmentajan, hoitajan ja eläinlääkärin lisäksi ammattitaitoinen hevoshieroja. Urheiluhevosen täydellinen suoritus vaatii sen, että sillä on kunnossa oleva kroppa, joka kestää ja jaksaa. Vetreät lihakset ovat kilpahevosen edellytys. "Etenkin urheiluhevosella lihashuolto on tärkeä osa myös vaivojen ennaltaehkäisyssä. Hevosta olisi tärkeää hierottaa säännöllisesti, eikä vasta sitten, kun huomataan sen liikkuvan huonosti tai olevan jumissa jostain." Vekola kertoo.


"Voit itsekin huolehtia hevosen lihashuollosta!"


Hevosen lihashuolosta pystyt huolehtimaan itsekin. Tarvittaessa Vekola antaa kotihoito-ohjeitakin, hevosesta riippuen. "Kotihoito-ohjeiden antaminen riippuu ihan hevosesta. Mikäli lihaksisto on hyvä, ja mitään suurempaa vaivaa ei löydy, kehotan yleensä jatkamaan samaan malliin". Veera kertoo. "Usein kuitenkin näytän esim.jalkojen venyttelytapoja, mitä voi itse tehdä treenin jälkeen hevoselle. Mikäli hevosella on ollut jotain isompaa jumia, esimerkiksi selässä tai lavoissa, suosittelen niihin hieromaan lämmittävää linimenttiä. On kuitenkin tärkeää, että esimerkiksi selästä ne pestään pois jossain vaiheessa, ettei satula tai silat hinkkaa niistä kohdista, ja iho kärsi". Veera selvittää.



Hevosen lihashuollosta voit huolehtia itsekin. "Hevosen lihashuollosta voit huolehtia itse, esimerkiksi venyttelemällä hevosta jaloista treenin jälkeen. Suoraan eteen ja taakse venytyksiä voi tehdä hevosen suostuvuuden mukaan, mutta esimerkiksi sivulle venyttäessä on tärkeää, että ne tehdään oikein. Jonkun ammattilaisen on hyvä näyttää ensin, kuinka ne tehdään. Myös kaikenlaiset porkkanajumpat, joilla hevosta kehotetaan venyttämään kaulaa ja kylkiä sivuille, tai kaulaa alas jalkojen väliin, ovat aina hyväksi liikkuvuudelle" Veera kertoo.











Mitä mieltä sinä olet hevosen lihashuollosta ja sen tärkeydestä? Kommentoi, ja kerro ajatuksesi! Käy tutustumassa Veeran tarjoamiin palveluihin, TÄMÄN LINKIN KAUTTA!

2 kommenttia

  1. Tosi hyvä postaus. Omat ajatukseni aivan samoja ja myös omalla kohdalla silmät aukesivat ihan erilailla hevoshieronnan opiskelun aloittaessani. Sääli, että niin moni kutsuu hierojan paikalle vasta kun ongelmia jo on, vaikka nimenomaan säännöllisellä hieronnalla pystyttäisiin ennaltaehkäisemään monia ongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano! Hevosen lihashuolto on niin tärkeää. Kuinka moni puskapollekin, oli sitten ravuri tai ratsu, olisi joskus hierontaa ja venyttelyjä vailla!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.