sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

SM-tason kilpapyöräilijästä monteratsastajaksi - Eveliina Sarismala tähtää huipulleVauhtia ja jännitystä ei pääse puuttumaan, kun kilpailupäivänä valjaiden sijaan hevosen selkään laitetaankin satula. Hämeen ammattikorkeakoulussa hevostalouden agrologiksi opiskelevaa Eveliina Sarismalaa (24) ei vauhti ja lajin erikoisuus hidasta. Raviurheilun kilparadoilla tuoreella ratsastajalla on takanaan 24 lähtöä, joista kaksi on päätynyt voittoon, yksi kakkossijaan ja yksi kolmossijaan. Mutta kuinka 57 SM-mitalin kilpapyöräilijä päätyi monten ja raviurheilun jännittävään maailmaan?

"Hevosten kanssa olen ollut aivan pienestä asti. Kaikki into hevosiin on peräisin äidiltäni, joka on työskennellyt hevosenhoitajana muun muassa Juha Länsimäen ja Heikki Korven talleilla. Kotitalon lähellä on ollut aina paljon hevosia, ja ratsastuksen aloitin varhain, ja harrastin sitä lapsena satunnaisesti muiden harrastusten ohella. Alakouluikäisenä tuli harrastettua myös yleisurheilua, ringetteä ja hiihtoa. Noin kuuden vanhana kiinnostuin kilpahiihdosta." Eveliina kertoo lapsuudestaan.

Yksitoista vuotta Sm-tasolla


Sarismalan kilpaurheilu-tausta on kunnioitusta herättävä. Yhdentoista vuoden ajan hän panosti täysin kilpapyöräilyyn. Työ ei ollut turhaa, sillä kirkkaimpina saavutuksina kilpapyöräilystä tuli 57 SM-mitalia nuorten- ja aikuisten sarjoista. Nuori urheilija kerkesi käydä kilpailemassa myös naisten maajoukkueessa ulkomaita myöten.


"Noin yhdeksän vuotiaana mukaan tuli kilpapyöräily. Monta vuotta menikin talvet hiihtäen ja kesät pyöräillessä. Kun ikää tuli enemmän, täytyi valita kumpaan lajiin päättää panostaa ja valitsin kilpapyöräilyn. Ajoinkin sitten yksitoista vuotta kilpaa SM-tasolla, ja urheilusaavutuksiani ovat mm. 57 SM-mitalia. Pääsin myös naisten maajoukkueen kanssa kilpailemaan ulkomaille, esimerkiksi Ruotsiin ja Tanskaan. Urheilu oli etusijalla." Eveliina kertoo.

"Halusin löytää uuden lajin, jossa voin kehittyä ja menestyä"


Huippu-urheilijan ura päättyi kuitenkin loukkaantumiseen kesken kauden 2014. Kun ankarat pyöräilytreenit loppuivat, hän alkoi kiinnostumaan montesta ja ravi-ajoluvan hankkimisesta tosissaan. Vuonna 2017 Sarismala ajoi c-ajoluvan Teivossa Tampereella.

"Sain oman hevosen 15-vuotiaana, ja siitä lähti tosissaan kiinnostus raviurheilun. Vuosina 2014-2015 aloin harjoittelemaan montea omalla hevosellani, joka on entinen ravihevonen. Olen todella kilpailuhenkinen, ja siksi halusin löytää itselleni uuden lajin, jossa pääsisi kehittymään ja pärjäämään. Isäni kannusti hankkimaan c-ajoluvan, ja äiti vastusti hetken lajin "vaarallisuuden" takia. Molempien siunaus hankkimiselle kuitenkin saatiin, kun he tajusivat, että tämä on oikeasti mun juttu." Eveliina naurahtaa.

"Sain aloittaa uran tuttavani hevosella, jolla ajoin ensimmäisen voittoni kesäkuussa 2018. Se voitto oli kultaakin kalliimpaa, sillä sitä kautta sain myös uusia lainaohjastettavia. Olen todella kiitollinen hevosten taustajoukoille, jotka ovat antaneet minulle tähän mahdollisuuden. Oma satsaus lajiini on sataprosenttinen, ja oma tähtäin on olla tulevaisuudessa yksi Suomen huipuista montekuskeista." Sarismala kertoo.


Monteohjastajilta vaaditaan 16-vuoden ikä, ajolupa sekä kilpailulisenssi. Ne yksistään ei silti riitä, vaan harrastajalta vaaditaan hyvää perusratsastustaitoa ja hevosen hallintakykyä. Hevonen on hallittava kilpailuvauhdissa. Se vaatii ratsastajalta hyvää kuntoa ja kestävyyttä.

"Harjoittelen ratsastamisen ohella kuntosalilla ja juoksulenkkeillen noin 4-5 kertaa viikossa. Kunnon ylläpitäminen ja terveelliset elämäntavat ovat minulle kaiken perusta ja pohja. Parasta treeniä on silti itse ratsastaminen." Eveliina toteaa.

Koko perheen harrastus


Sarismalan perheestä löytyy perheen yhteisin voimin toimiva yritys Sarismala Rent. Yritys on toiminut vuodesta 2015, ja se tarjoaa asiakkailleen hevoskuljetusautojen vuokrausta sekä kuljetuksia kuskin kanssa tarvittaessa. Sarismala Rent on myös sponsoroinut montelähtöjä Teivon raviradalla Tampereella, sekä kenttäratsastaja Jasmiina Blomia. Perheestä löytyy myös neljä hevosta.

"Meillä on yksi harrastehevonen ja kolme ravihevosta. Kahdella nuoremmalla on tarkoitus ajaa kilpaa kun ne ovat siihen valmiita. Tällä hetkellä meillä on yksi kilpahevonen, Meri Font, joka ostettiin minulle montea varten. Omien hevosten merkitys on ollut minulle tärkeä, sillä pääsen harjoittelemaan lähes milloin vain. Omalla hevosella kilpaileminen tulee olemaan minulle iso juttu." Eveliina toteaa.


"Kova työ palkitaan aina"Uudelle lajista kiinnostuneelle Eveliina haluaa näyttää vihreää valoa, ja kannustaa hakeutumaan korttikurssille ajoluvan saamiseksi. Korttikursseja järjestetään ympäri Suomen eri raviradoilla, ja netistä löytyy kattavaa tietoa lajista esimerkiksi Suomen monteohjastajat Ry:n kotisivuilta.

"Hyvä laji ehdottomasti. Jos yhtään kiinnostaa, kannattaa hakeutua korttikurssille, sitä kautta saa monia eri mahdollisuuksia. Alussa on vaikeuksia, on myötä- ja vastatuulta paljon. Täytyy olla sitkeä, kestävä, oma-aloitteinen ja rohkea. Monte vaatii kilpailuhenkisyyttä eikä saa pelästyä pienistä. Kova työ palkitaan aina. " Eveliina kannustaa.

Heräsikö mieleesi kysymyksiä tai ajatuksia aiheeseen liittyen? Oletko sinä kiinnostunut lajista? Kommentoi ja kerro omat kokemuksesi alle!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.