lauantai 20. maaliskuuta 2021

Varikkoportilla: Ravikuningatar Mokomani viettää eläkepäiviä varsansa Kukkaroisen kanssa : "Se on perinyt emänsä räjähtävät geenit"

 
Mokomani, vuoden 2014 ravikuningatar viettää eläkepäiviään Raahessa. Edelleen arvonsa tunteva 18-vuotias kuningatar on edelleen täynnä virtaa, vaikka pihattoelämä ja 2018 syntynyt varsa Kukkaroinen (i.Kilun Peedro) täyttää sen arjen. Mokomanin omistaa Four Sees Stable, johon myös haastattelussa tänään oleva Emmi Salmela kuuluu. Miten apteekkireissulla hankitusta pyöreästä tammasta rakennettiin menestyvä kilpahevonen, ravikuningatar ja useiden suurkilpailujen menestyjä?


Raahessa asusteleva Emmi Salmela (25) on harrastanut hevosia läpi elämänsä ja hevosia löytyy kolmesta eri sukupolvesta. Talosta on löytynyt sekä ratsuja että ravureita: kuten vuoden 2014 ravikuningatar Mokomani. Tallissa on tällä hetkellä myös hevoset Rim Bay Grenade, Mokomanin varsa Kukkaroinen, shetlanninponi tamma Malette ja Facebook Am.


”Hevosia olen harrastanut koko elämäni. Ennen se oli tavoitteellista ratsastamista ja sittemmin raviurheilu alkoi kiinnostamaan ja vetämään puoleensa. Vanhemmillani on tallit, kaksi omaa ajorataa jotka valmistui muutama vuosi sitten, ratsastuskenttä ja neljä pihattotarhaa. Mokomani tuli meille kun pappa (Eero Flankkila) oli apteekissa, jossa tuttu heitti hänelle, että ostappa Eero hevonen. Pappa tarjosi siitä jotain naurettavan pientä summaa ja olikin saanut hevosen itselleen. Ajatuksena oli, että pyöreästä tammasta tulee siitoshevonen jos ei siitä muuhun ole. Pappa halusi lapsenlapset mukaan siihen. Salmela kertoo.


Vas: Severi Salmela, Mokomani & Emmi Salmela, Kati Salmela Raahen raviradalla juhlimassa tuoretta kuningatarta.Mokomanin tie tähdeksi


Mokomanin ura oli monivaiheinen: sen uran alkutaival sisälsi kriittisiä tilanteita, kuten tamman hyppääminen karsinan oven päälle. Tamma oli repinyt päätään ja sen poskilihat olivat auenneet verille. Onnettomuuden jälkeen perhe ei ollut varma, palautuuko Mokomani enää ennalleen. Sen uran alkutaival sisälsi myös hieman naureskelua siitä, minkälainen hevonen tuosta pyöreästä, erikoisen näköisestä ja epätasaista hölkkää juoksevasta tammasta tulisi. Hyvä tiimi toimi: Mokomanista tuli tähti.


Mokomani asusteli meidän toisella tallilla, papan luona. Äitini (Kati Salmela) hieroi hevosta kahden viikon välein, se sai laseria ja homeopatiaa säännöllisesti. Kolme viikkoa ennen h-hetkeä eli kuningatar kilpailua, Moko oli Kauhasen tallissa. Kuningatar-kilpailua katsoimme porukalla katsomossa, ja hypittiin riemusta: alun perin lähdettiin hakemaan hyväksyttyä suoritusta. Olihan se sellainen uskomaton once in life time-fiilis. Juhlimme sitä porukalla kotona tietenkin, mutta myös esimerkiksi Raahen raviradalla, johon myös Mokomani osallistui.Salmela muistelee liikuttuneena.

Mokomanin ura päättyi terveysmurheisiin vuonna 2016. Hevosen valmentaja, Salmelan isoisä Eero Flankkila tiedotti, että tarkka harkinta ja ammattitaitoisen eläinlääkärin lausunto jännevammasta sai uran päättymään. Oikean etujalan jänne oli reagoinut sen verran, että sen palaaminen omalle tasolleen ei olisi enää ollut mahdollista. Perhe ja muut asianosaiset päättivät yksimielisesti, että eläke on ainoa vaihtoehto. Mutta miten Kuningatar Mokomani viettää nyt eläkepäiviään, vuonna 2021?


Tällä hetkellä Mokomani viettää eläkepäiviään: voi hyvin, asuu pihatossa ja oma lapsi on paras. Luonteeltaan se on hyvin erikoinen: se tarkkailee hirveästi ympäristöään ja se ei hyväksy kaikkia ystävikseen. Vieläkin kotona treenatessa saattaa joskus olla aisat solmussa ja suitset saattaa olla koristeena päässä. Toissa vuonna yritimme sitä astuttaa, mutta kohtu nesteytyi useamman kerran, joten todennäköisesti varsa-uutisia ei enää kuulla. Ensimmäinen varsa kuoli puolen välin tienoin ja Kukkaroinen syntyi 2018. Sen kanssa kaikki sujui mallikkaasti.Emmi kertoo.


Mokomani ja Kukkaroinen


"Sillä on emänsä räjähtävät geenit"


Mokomanin ainoa varsa Kukkaroinen (isä Kilun Peedro) omistaa emänsä räjähtävät geenit. Sen valmennus on ollut maltillista peruskunto-valmennusta. Kukkaroinen tietää miten ravataan ja harjoittelee sitä emänsä kanssa. 

Kukkaroinen on emänsä kopio muuten, mutta se on luottavaisempi. Se omistaa emänsä räjähtävät geenit: kun se ponkaisee raville niin se menee eikä meinaa. Valmennuksen suhteen mennään rauhassa ja maltillisesti eteenpäin. Toivotaan että hevonen pysyy terveenä ja tällä hetkellä se onkin hyvin kasvuvaiheessa. Varsa on hyvin positiivisen oloinen.” Salmela toteaa.Lue lisää:

Hevosurheilu: Mokomani jäi eläkkeelle
Kukkaroinen Heppa-järjestelmässä
Seuraa Mokomanin eläkepäiviä Instagramissa
Kuvat: Emmi Salmelan arkistotEi kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.