keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Varikkoportilla: Siiri Haapalainen: " Jack Vader on perheenjäsen"

 

Siiri Haapalainen ja Boogie Woogie K

Hevosalan Somegaala 2021 palkitsi eri kategorioissa somevaikuttajia yleisöäänestyksellä. Vuoden raviurheilija- kategoriassa toiseksi sijoittui Instagramissa "Raviurheilua" tiliä päivittelevä 15-vuotias Siiri Haapalainen Hollolan Paimelasta. Haapalaisen perhe tunnetaan elämänsä kuntoon nousseen menestyshevosen Jack Vaderin (S.J's Photo - Proud of You) takaa. Mutta kuka on tuo tuhansien seuraajien kohteena oleva Siiri ja mistä innostus raviurheiluun on lähtenyt liikkeelle?

Siiri Haapalaisen (15) elämä pyörii koulunkäynnin ja hevosurheilun täyttämänä. Kotona perheellä on kuuden hevosen talli, jonka pyörittämisessä koko perhe on mukana. Aamutallin hoitaa perheestä se, joka on lähdössä kotoa viimeisenä ja iltatallissa hommat tehdään yhdessä. Perheen tavoitteena on, että hevoset saavat tarhata yhdessä lajitovereidensa kanssa ja jokaisella niistä olisi hyvä olla.

"Pyrimme hoitamaan hevoset huolella ja rauhassa kuin kiireellä ja sinnepäin. Hevoset saavat tarhata 12 tuntia päivässä kelien niin salliessa. Tallissa asustaa lämminveriset Jack Vader ja Proud Angelique sekä niiden emä Proud Of You ja yksi suomenhevonen. Lisäksi minulla on valmennuksessa shetlanninponit Boogie Woogie K ja Firebay's Black Velvet. " Haapalainen kertoo.Boogie Woogie K ja Siiri Haapalainen. Kuva: Kaisa Stengård


Hevoset veren perintönä

Tiina ja Tero Haapalaisen tyttärellä kulkee hevoset veren perintönä. Äiti Tiina Haapalainen työskenteli Irmeli Lehtioksan valmennustallissa. Äiti Tiina houkutteli isä Tero Haapalaisen mukaan hevoskuvioihin ja siitä lähtien perheellä on ollut omia hevosia. Vanhempien innostus tarttui myös tytär Siiriin, joka on ajanut kilpaa poneilla. Tavoitteena on ajaa C-ajolupa ja valmentaa omaa ravihevosta.

"Boogie Woogie K on meidän taloudessa minulle se ykkönen. Sen kanssa olen kilpaillut toista kymmentä starttia. Se tuli meille vanhempien heräteostoksena. Tarkoitus on ajaa poneilla niin kauan kuin ikää riittää ja olisi hienoa ajaa kilpaa hevosilla aina välillä. Tavoitteena olisi myös hakea ensi vuonna Juniorikypäriin. Oman ravihevosen valmentaminen on sellainen oma pieni haave ja ponien valmentaminen on hyvä startti siihen, vaikka niiden valmentamisessa eroja onkin." Siiri kertoo.

Jack Vader ja Siiri Haapalainen. Kuva: Suvi Nieminen/Suvin.net


Jack Vader on kiltti, pieni mamman poika, joka varmasti aina emänsä kainalosta näyttää kieltä siskolleen ja sanoo että "määpäs oon äidin lemppari"

Jack Vader on viime aikoina kaartanut useamman kerran voittajaesittelyyn ja sen ansiot ovat tänä vuonna jo lähes 20 000 euroa kuudesta startista. Jack Vader on Haapalaisen perheen ensimmäinen oma kasvatti ja sen nimi juontaa juurensa Tero Haapalaisen Star Wars-innostuksesta.

"Me ostettiin muutama vuosi sitten tamma Proud of You siitostammaksi ja se on periyttänyt jälkeläisilleen kultaista kilpailupäätä. Jack Vader on meidän ensimmäinen kasvatti ja sen ollessa ajo-opetuksessa Korhosen Ismolla, oli siitä yksi ammattivalmentaja kiinnostunut. Kun Jaska kääntyi neljä-vuotiaaksi niin saimme maistiaisia siitä kuinka hyvä hevonen se on. " Siiri taustoittaa.

Jack Vader on juossut Kymenlaakso-ajon karsinnoissa ja oli syksyllä 2018 Derbyn karsinnoissa ollen toinen. Hevonen ei silti ole selvinnyt aivan ilman ongelmia urallaan, mutta ne näyttää nyt olevan selätetty.

"Kesä 2018 meni mönkään kun hevonen ei syönyt eikä juonut kunnolla, se oli siluetiltaan kuivaan kuntoon päässyt vinttikoira. Loppukesästä se silloin alkoi saamaan massaa. Se on vanhetessaan oppinut oikeasti syömään ja juomaan. Jos totta puhutaan, se on meidän tallista nyt se persoin herkuille." Siiri naurahtaa.

Jack Vader on kotioloissaan ottanut selkeästi tallin kuninkaan roolin sen siskon Proud Angeliquen palattua kotiin valmennuksesta. Se on myös vanhetessaan muuttunut eri hevoseksi kilpailutilanteessa.

"Vähän meillekin on tullut yllätyksenä, että se on noussut nyt elämänsä kuntoon. Sen kanssa ei ole oikeastaan tehty viime keväästä mitään muutoksia. Isoin muutos on ollut, kun sen sisko Proud Angelique tuli treenistä kotiin. Ehkä Jaska ajatteli, että pikkusiskolle pitää näyttää kuka on tallin paras." Siiri naurahtaa. "Se on myös kilparadoilla nykyään aivan eri hevonen. Siitä on tullut itsevarma ja Torvisen Hannu kehui, että se on kilpailutilanteessakin rento."


Jack Vader on osa Haapalaisen perhettä ja saa viettää siellä elämänsä loppuun asti,

"Jaska on perheenjäsen. Me olemme todella kiitollisia siitä mikä siitä on tullut - ja vaikka se ei olisikaan niin hyvä, se saa silti elää meillä loppu elämänsä. Sitä hieman lellitään ja se tietää arvonsa. Se on kiltti, pieni mamman poika, joka varmasti aina emänsä kainalosta näyttää kieltä ja sanoo että, määpäs oon äidin lemppari." Siiri kertoo kiitollisena.

Jack Vaderilla on raviretkillä mukana oma poni Boogie Woogie K. Kuva: Kaisa Stengård

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.