tiistai 12. heinäkuuta 2016

Haaste hevosenomistajille


Kiitos haasteesta anonyymi, päätin laittaa heti toteutukseen. Haasteen saa "Kohti tulevaisuutta" - blogi.

 Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.
 Kaksi omaa, eli nämä blogin päätähdet Devil ja Otto. Molemmat ovat siis lämminverisiä ravihevosia, amerikkalaisia. Devilin ennätykset ovat tällä hetkellä lukemissa 17.4ke ja 19.2akp, ja rahaa tilillä on 1660e. Sillä on myös jonkin verran ratsastettu, mutta pääsääntöisesti se on vain ravitreenissä, satunnaisia ratsastuskertoja lukuunottamatta. Devil on luonteeltaan melko terhakka tamma, joka kyllä tuntee arvonsa. Kun sen jekut oppii tuntemaan, se on kiltti ja mukava, itsevarma hevonen, jonka kanssa on kiva tehdä hommia.

Otto on tehnyt raviuraa 33 startin verran, ja ennätys on 19.4ke. Se on kilpaillut kouluratsastuksessa helppoa c:tä, mutta laukan kanssa sillä on työstettävää. Otto rakastaa esteitä, ja esteissä se on kilpaillut 80-100cm ratoja, mutta nykyään se ei enää ihan sellaisia loiki. Se on kilpaillut myös hiihto-esteratsastus kisoissa, josta kotiin tuomisina tuli hieno voitto. Otto on luonteeltaan enkeli, mutta mikäli se huomaa saavansa joskus asioita periksi, se päättää testata sinua jatkossakin. Kaikinpuolin rento ja reipas yksilö.

























Hevoset vai ponit? Miksi?
Hevoset. Ei poneissakaan nyt niin kauheaa vikaa ole, nehän on pieniä, lähes vaivattomia, sotkee vähän, syö vähän.. Mutta ei, kyllä hevoset vie ylivoimaisen voiton. Hevosten kanssa pystyn harrastamaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, ja usein ne ovat hyvin yhteistyöhaluisia. Niiden kanssa ei tarvitse kyykkiä mahavyötä kiinnittäessä ja rikkoa selkää kavioita putsatessa. Kyllä minä myös mielummin hevosia kengitän kuin poneja. Hieman lihava shetlanninponi on erittäin mukava kengitettävä, varsinkin jos on vähän pitkä. Oikeaa asentoa on vaikea löytää.

Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Hmm. Sellainen oli varmaan ensimmäinen ikioma hoitoponi, islanninhevosruuna Stormur eli Murri. Murri eli 27-vuotiaaksi, ja hoidin sitä lähes päivittäin. Se opetti paljon, ja antoi kyllä rauhassa harjoitella, tehdä virheitä, eikä ottanut niistä itseensä. Se oli kiltti ja rauhallinen, ja sellaisen aloituksen hevostouhuille soisin kenelle vaan. Olin pieni kun Murri kuoli, ja se oli ensimmäisiä elämäni menetyksiä silloin. Oli se kova paikka. Mutta onneksi jo silloin ymmärsi sen, että hevosen ei saa antaa kärsiä vaan sen pitää päästä kivuistaan. Rauha hänen muistolleen.

6.6.2007 3. 6 Imp Brave/Heikki Hietanen 19.4x. Otto vielä hoitohevosenani startissa.
























Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)Hah, naurattaa välillä nämä kysymykset! Kyllä minä näin ravihevosten kanssa värkkäävänä sanon että kengällinen. Toki jos sinulla on hevonen mikä ei kenkiä tarvi, miksi suotta pitäisit. Kengättömyydestä sanon sen verran, että Devil on nyt juossut muutaman startin ilman kenkiä, ja se on sille todettu hyväksi vaihtoehdoksi. Toki ensin lämmityksessä juostaan kengät jalassa, sitten ne napataan pois ennen starttia. Molemmilla on 3 kengät.

Klippaus: Puolesta vai vastaan?Riippuu tilanteesta ja klippauksen syystä. Voi kyllä monta kertaa talvella kiroaa kun pitkäturkki suomenhevoset ei kuivu millään lenkin ja pesun jälkeen, kun taas ohut karvaiset lämpöset taas kuivuu hetkessä. Klippaus edistää hyvin kuivumista, kun ei ole kovin paljoa karvaa, mitä kuivattaa. Toki siinä on urakkansa, kun jatkuvasti saa huolehtia loimituksesta. Tätäkään operaatiota en kyllä tee turhaan.

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Devil yksin ja Otto kaverin kanssa. Devil yksin, sillä yritän pitää huolta siitä, ettei kävisi vahinkoa muiden kanssa. Se, että Devil tarhaa yksin, ei tarkoita ettei sillä olisi näköpiirissään yhtään kaveria. Meillä on juuri remontoidut tarhat, jossa kaikki hevoset ovat lähellä toisiaan, ja sen vuoksi se ei ole varsinaisesti yksin. Mutta yritän minimoida potkujen riskin. Otto taas saa tarhata muiden kanssa ihan vapaasti, ja tottakai toivoisin sen mahdollisuuden muillekin. Ne on kuitenkin laumaeläimiä, joten pitää pitää huoli siitä että hevoset pystyvät olemaan aika lähekkäin, ainakin näköyhteyden päässä, jos muuta mahdollisuutta ei ole.


Devil treenissä keväällä.
























Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
Jaa-a. Tottakai hienoon hevoseen kiinnittää huomiota herkästi. Riippuu käyttötarkoituksesta. Omasta raviurheilu näkökulmasta ajattelen että ei se ole se hevosen ulkonäkö mikä ratkaisee, vaan enemmänkin luonne ja ne edellytykset kilpailuihin. Kaikki vaikuttavat kaikkeen, ja saa se hieman olla hankalakin. Kyllä se kokonaisuus on tärkein. Pääasia että hevonen on terve ja suunnilleen täyspäinen, ettei nyt ainakaan ketään tappaa yritä.


Millainen on hyvä hevosblogi?Kuvia, ja postauksia usein. Jään usein seurailemaan blogia, josta huokuu kirjoittajan motivaatio ensinnäkin hevosen kanssa värkkäilyyn ja myös tietenkin bloggaamiseen. Myös se, että teksti on sujuvaa, on hyvä edellytys. Ei tarvitse kirjoittaa laudaturia äidinkielestä, jotta blogin teksti on sujuvaa. Riittää kun edes hieman miettii, missä muodossa kirjoittaa. On todellaraskastalukeatekstiäjossakaikkijututovataivanyhdessäjafonttiontodellaärsyttävä.

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Ounou. Voi se riippuu ihan hirveästi starteista. Kilpailukaudella liikunta on vähäisempää, sillä startin jälkeen hevonen saa palautua reilusti, ainakin 4-5 päivää ennen seuraavaa treeniä. Peruskuntokaudella kuitenkin Devil saa olla aisoissa 4-5 kertaa viikossa pitkiä lenkkejä, mutta tempo on maltillista. Otto liikkuu noin 4-5 kertaa viikossan eri tavoin, joskus ajaen, ratsastaen, juoksuttaen.. Milloin mitäkin. Joskus vähän vähemmän, 3 kertaa, ja joskus vähän enemmän.




Oletko törmännyt johonkin kivaan blogihaasteeseen, johon tahtoisit mahdollisesti minut haastaa? Laita kommenttia. Postausideoita otetaan avosylin vastaan.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.