Tämä harvinaisen itsestäänselvä asia ei valitettavasti olekaan sitä aina kaikille. Olen nyt tässä hevoshommassa joutunut hajottamaan sen kuplan missä elin, kun luulin että jokainen hoitaa/hoidattaa hevostensa hampaat aina tietyin väliajoin. Ei, ei se menekään niin. Ei ole montaa kuukautta siitä kun eräs hevonen oli kuusivuotiaaksi asti ollut ilman raspausta, ja vasta kun syöminen oli loppunut täysin ja hevonen kuihtui käsiin, vikaa osattiin katsoa sieltä, ja todettiin että hampaat on siinä kunnossa että siitä ruunasta ei enää hevosta tullut. Voi että miten suututtaa.
Hampaat on kaiken a ja o. Jotta hevonen voi syödä normaalisti, se tarvitsee terveet hampaat. Jo pienet muutokset suussa voivat tuottaa ongelmia ja niistä seuraa oireita, jotka hevosen kanssa värkkäävän on velvollisuus huomata. Koulukirja suositus kertoo, että hampaat pitäisi katsoa noin kerran vuodessa, mutta itse olen todennut että se ei riitä. Eläkeruuna Otto omaa hyvät hampaat ja purenta on normaali, mutta silti se katsotaan noin puolen vuoden välein. Kun taas verrataan sitä Deviliin, kilpahevoseen, kertojen määrä on eri. Devilin hampaita on katsottu noin 3kk välein, ja useamminkin jos se ilmoittaa edes hieman että johonkin sattuu. Devil ilmoittaa selkeästi pienetkin piikit hampaissaan, ja protestoi silloin esimerkiksi kuolaimia poisottaessa nostamalla päätä ylös juuri kun kuolaimet pitäisi tiputtaa suusta. Olen oppinut huomaamaan siitä heti, milloin on hyvä soittaa hammashoitaja paikalle, enkä jää odottelemaan siihen seuraavaan kertaan. Ajoissa hoidettuna ongelmat ei edes pääse kasvamaan oikeiksi katastrofeiksi.
Hevosten ja ponien hampaiden hoito ja aikavälit ovat yksilöllisiä, ja omistajan/hevosen kanssa työskentelevän on velvollisuus huolehtia että se tapahtuu sopivin väliajoin ja silloin kun hevonen siitä kertoo. Oireita voi olla esimerkiksi nämä seuraavat:
- Syömiseen liittyvät ongelmat: huono heinänsyönti, kaurojen pudottelu, muu ruokahaluttomuus yms..
- Kuolaimeen liittyvät ongelmat: kuolaimen hylkiminen, pään riuhtominen laittaessa tai pois ottaessa, ei aukaise suuta..
- Ongelmat ajaessa ja ratsastaessa: älytön ohjille painaminen, suun aukominen, protestoiminen apuihin.
- Laihtuminen
- Epänormaali haju
Hampaiden hoidolla ehkäistään suuria ongelmia, jotka voivat olla hevosille erittäin haitallisia. Myös suuhygieniasta huolehtiminen muutenkin on vain etu. En minäkään joka päivä suuta huuhdo, mutta lähes joka lenkin jälkeen pesupaikalla tulee huuhdeltua myös suusta mössöt pois samalla vaivalla. Silloin moskaa ei kerkeä keräytyä hammasväleihin, ja tulehduksia voidaan ehkäistä.
Ei kaikki hevoset tarvitse hammashoitoa niin usein, joillekin saattaa riittää se kerta vuoteen. Oikeaa määrää ei voi sanoa, koska yksilöllisyys vaikuttaa niin paljon. Mutta olen sitä mieltä, että ilman näitä elämän perusedellytyksiä, ei ole tervettä hyvin suorittavaa hevostakaan. Tässä etenkin mietin kilpahevosia, joilta vaaditaan paljon. Kaiken täytyy olla kohdallaan että menestystä voi edes saada. Jos hampaat pidetään kunnossa, ja ruoka on hyvää, hevosella on hyvät lähtöasemat myös kilparadoille.
Oletko sinä törmännyt siihen ilmiöön, että hampaista ei oikeasti huolehdita? Kuinka usein sinä hoidat hevosesi hampaat tai kuinka usein hoitohevosesi tarvitsee hammastarkastuksen? Onko olemassa joku hyvä keino hampaiden ja suuhygieniaan kotona? Kommentoi!
Hyvät hampaat ja laadukas rehu ovat hevosen terveen elämän yksi tärkeimmistä edellytyksistä. |
Itse hoidatan pullaratsun hampaat kerran vuoteen, riittää sille hyvin. Kilpahevonen/nykynen siitostamma puolen vuoden välein. :) Aika ajoin tarkastan itse suun tilanteen kiilan avulla joten tiedän tarvittassa kutsua hampilääkärin paikalle kun on tarvetta. :)
VastaaPoistaKiva kuulla! :) Meidän Otto the Pullalle riittäisi aikahyvin kerta vuoteen, mutta joskus se on niin kätevä napata samalla kerralla yhdessä Devilin kanssa. :)
PoistaHyvä postaus! Täyttä asiaa. :)
VastaaPoistaKiitos Hanne!
PoistaHyvä kirjoitus. Itselläni on (valitettvasti) paljon kokemusta hevosten hammasongelmista ja hampaiden hoidosta. 22 vuotiaalla ruunalla on vino hammas (joka huomattiin vasta 18 vuotiaana) ja se aiheuttaa ongelmia, kun rehua pääsee hampaiden väliin. Suu oli raspattu vuosittain eri ell toimesta ja luulin kaiken olevan kunnossa. Hevonen oli aina ollut nirso, mutta pureskeli normaalisti. Hammasteknikko huomasi suussa tulehduksen, josta alkoikin klinikkareissut, antibioottihoidot ym. Hyvä, että ei henki lähtenyt ruunaparalta. Vieläkään ongelma ei ole täysin voitettu. Suu huuhdellaan joka päivä ja viikoittain putsaan hammasvälit ruiskun ja suunavaajan kera. Suuongelmia on varsin monella hevosella. Tavallaan on surullista, että usein hevosenomistajat luulevat asioiden olevan kunnossa. Hyvä asia on tietysti, että suut hoidetetaan, mutta huomattu on ettei kuka tahansa kengittäjä ja ell sitä osaa.
VastaaPoistaVoi harmi! Minä tykkään käyttää aina samaa asiansa osaavaa, niin se osaa hyvin kertoa mitä muutoksia tapahtunut jos on. Tsemppiä ruunalle, ja toivottavasti hammasongelmat voitaisiin voittaa! :)
PoistaHyvä postaus! Itse olen huomannut sitä että ihan sama kuka raspaa kunhan on mahdollisimman halpa. Sitten ihmetellään kun suu on kuitenkin huonossa kunnossa. Itse käytän tuota vermossa.
VastaaPoistaFiiajasarita.blogspot.fi
Kiitos! Joo totta, tuohon saa törmätä usein. Niinhän se on että harjoitus tekee mestarin ja tuotakaan ei opi kuin käytännössä tehdessä, mutta mun hevosilla sitä ei ainakaan harjoitella.. :D
PoistaErittäin hyvä postaus. Meidän tallilla hevoset raspataan 6kk välein, jos jollain hevosella väli on pidempi, on se poikkeustapaus. Kokonainen vuosi on kyllä nou-nou.
VastaaPoistaKiitos paljon! Olen samaa mieltä! :)
PoistaTodella hyvä postaus. Tähän mennessä olen liikuttanut liikutusponiani n.5kk ja sen hampaita ei olla taidettu keraakaan tarkistaa. Mutta se tarha kaverin joka tuli maaliskuun lopulla sen hampaita on katsottu ja raspattu. En siis vielä osaa sanoa kuinka usein niitä hoidetaan, mutta sen tiedän että niitä hoidetaan tosi hyvin ja asiantuntevasti💕
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiitos Saana! ☺ Hyvä että hoito kohdallaan. Voithan joskus vaikka uteliaisuutta kysyä, kuinka usein ne katotaan ja onko siellä ollut jotain pientä joskus. Sitten on helppo seurailla! ☺
Poista