torstai 14. heinäkuuta 2016

Jalat - juoksijan ehto






















Ylhäällä oleva kuva tiivistää Devilin mielipiteen jalkojen hoidosta. Mutta vaikka neiti ei kylmäysletkuista ja aineista nauti, ei siltä tällä kertaa kysytä mielipidettä, vaan se joutuu tyytymään kyllä kohtaloonsa. Alku aina ärsyttää, mutta kun hetken aikaa on laitettu mitä milloinkin, se huomaa, että "ainiin tämä olikin tätä".
Olen muutaman kerran tallilla sanonut, että jos talli pimenisi ja valot sammuisivat, tunnistaisin hevoset varmaan parhaiten jaloista, kun lähtisin niitä käymään läpi. Kun tallissa on kilpahevosia, on erityisen tarkkaa huomata pienetkin muutokset, lämpöerot ja mahdolliset turvotukset. Myös pienetkin, olemattoman ja vaatimattoman näköiset vekitkin on huomattava, ja syy rupiin selvitettävä. Jalat on yksi ehto kilpahevoselle, aika oleellinen sellainen. Mutta edelleen on toistettava samaa mistä mainitsin jo hammas-aiheessakin: kaikki vaikuttavat kaikkeen. Jos hevosella on terveet jalat, mutta se ei ole muuten terve, niin ei siitä kilpailemaan ole. Mutta eipä ole muuten terveestä hevosestakaan kilpailijaksi, jos jaloissa on sanomista.






Jalkojen parissa tulee värkättyä joka päivä. Ajattelin esitellä tässä postauksessa perustoimenpiteet, joita päivittäin hevosten kanssa teen. Kilpahevosten kanssa on tarkkaa kaikkien aineiden kanssa, sillä niissä voi olla doping-varoaikaa. Sen vuoksi perustoimenpiteisiin ei kuulu linimentit ja bliisterit, vaikka nekin postauksen lopussa esittelen. Perustoimenpiteitä ovat kylmääminen, kääriminen, ja rasvaaminen.






Tallillamme on käytössä kylmäysletkut, luojan kiitos. Rakastan tätä kylmäysjärjestelmää. On kätevää pesun yhteydessä nakata vain loimi selkään ja letkut jalkoihin kun siirtelee varusteita paikoilleen ja vähän siivoilee paikkoja. Kylmäys on meillä ehdoton lähes joka lenkin jälkeen, ja usein kylmään myös muutenkin. Letkuja käyttäessä on huomioitava, että hevosella on selässään loimi, tai viltti, ettei selkä kylmene jääkylmän veden tullessa letkuja pitkin. Pidän myös tärkeänä sitä, että jalat kastellaan ennen letkutusta, ja huolehditaan siitä että vesi pääsee jalkoihin joka puolelle, eikä vain kimpoa kuivasta karvasta muualle. Pienestä vesiletkun näyttämisestä 1min per jalka ei ole suurta hyötyä. Hevoset seisovat täällä letkuissa ainakin sen 15-20 minuuttia. Etenkin hiittien ja vetojen, sekä kilpailujen jälkeen kylmäys on ehdottoman tärkeä toimenpide. Sama pätee myös muihin raskaampiin liikutusmuotoihin, oli kyse sitten vaikka Oton estetreenistä.

Kylmäysletkujen lisäksi käytän myös kylmäyspatjoja. Ne on kätevät esimerkiksi kilpailureissulla. Laitat kylmäyspatjat tai jääpalapussit kylmälaukkuun ja startin jälkeen kääri ne jalkoihin vaikka kuljetuksen ajaksi. Jos hevonen matkustaa kiltisti, on nuo Finn-Tackin tai Hevarin kylmäyspatjat omaa luokkaansa. Ne saa tarroilla helposti kiinni, ne on mielestäni sopivan pitkät, ja hoitavat homman tehokkaasti.







































Kun kylmäys on suoritettu, annan jalkojen ensin kuivua. Sitten teen mahdolliset rasvaustoimenpiteet tai mitä ikinä tarvitseekaan. Jalkojen käärimiseen käytän kaikenlaisia paksuja lämpöpatjoja, mutta aika usein jaloista löytyy öisin Back on trackin pintelipatjat. Yöksi laitettavien lämpöpinteleiden ei tarvitse olla tiukat, mutta niiden on kuitenkin pysyttävä kiinni. Ne edistää verenkiertoa, ja etenkin öisin ne ovat hyvät, kun hevonen joutuu seisomaan karsinassa.

Mikäli joudun laittamaan esim. rupiin rasvaa, laitan siihen yleensä pumpulia väliin, ettei kaikki imeydy patjaan heti. Voin tehdä erikseen postauksen siitä, kuinka hoidan mahdolliset haavat ja ruvet. Ne on jo sitten taas aivan täysin oma lukunsa.

Tiivistelmä: Perustoimenpiteitä ovat kylmäys ja kääriminen, eli kylmä ja lämmin. Vuohisten rasvaaminen jos tarvetta on, ja kavioiden öljyäminen. Kilpailujen ajankohdista riippuen käytän linimenttiä, Ball Solution ja Speedway bliistereitä. Mutta näissä huomioitava ehdottomasti niiden varo-ajat ennen kilpailuja.


Perusrasvat: Helosan ja Bio Bzz. Todettu toimiviksi!
Perus bliisteri. On sopinut herkemmillekin.


Kylmäystä varten..
Kylmäyssavi olisi kätevä, mutta olen vain laiska sotkemaan sillä. Suosittelen.

















































Jalkojen hoito on tärkeää. Mites sinä teet sen?

3 kommenttia

  1. Tosi hyvä postaus!Oli paljon tärkeää tietoa❤ Olis tosi kiva jos tekisit sen mahdollisten haavojen tai rupien hoito postauksen😀
    mitä mieltä olet tarviiko shettisten jalkoja kylmätä lenkin jälkeen😊?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos tuli uutta infoa! :) Ja joo, pistämpä toteutukseen sellaisen! Kyllä mä kylmäisin myös shettiksen jalkoja. Ponithan nyt on paljon sitkeämpiä ja tuntuu ettei ikinä niille tulee mitään vaivaa vahingossakaan, mutta ei kyllä niillekin voi tulla! Sillon kun Hisku vielä oli meillä, se shetlanninponi ruuna, sillä kylmättiin kans jalat lähes joka lenkin jälkeen, ja illalla sitten laitettiin linimenttiä, ja käärittiin jalat. Sille se teki ainakin hyvää! :)

      Poista
  2. Okei, täytyy kattoo jos vaikka kokeilis kylmätä et miten se vaikuttaa sitten😊

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.