sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kuukauden henkilö - Eveliina Hietanen

Ernst Rivaldo ja Eveliina Hietanen, russien SM-voitto 2015

Eveliina Hietanen (14) on niittänyt mainetta poniraviurheilun saralla. Laihialainen tyttö on noussut lajinsa huipulle useiden ponien kera, ja jatkaa nousuaan. Suomen ratojen lisäksi valloituksen kohteeksi on joutunut myös Ruotsi, jossa Hietanen ohjasti Mini-Elitloppetin voiton Nicole Haglundin valmentamalla Dynamit III:lla. Hietanen on ohjastanut urallaan 266 starttia, joista 60 voittoa, 33 kakkosta, ja 32 kolmossijaa. Rahaa on niitetty 9971 euroa. Voittoprosentti tällä hetkellä on jo 23% (15.5.2016).

Ravimaailmaan Eveliina pääsi jo pienestä alkaen, sillä hänen perheensä toimii ravihevosten parissa. Isä Hannu Hietanen kuuluu ravivalmentajien ja ohjastajien kärkeen Suomessa, ja isoisä Markku Hietanen on elävä legenda Suomen raviurheilussa. "Oli itsestäänselvyys että kiinnostuin hevosista, sillä asun ravitallilla ja vanhempani ovat hevosihmisiä.Olen aina ollut kiinnostunut hevosista. Sitten niitä ponejakin alkoi tulemaan" Eveliina kertoo.

Uran ensimmäinen startti ajettiin Kauhavan Juhannusraveissa 2012. Ajettavana oli oma poni Kroken Hill Felix, ja startti päättyi hienosti voittoon. Tällä hetkellä Hietanen valmentaa ponejaan itse, ja tallissa seisoo 6 omaa ponia ja 6 valmennettavaa.
" Valmennan ja hoidan poneja itse. Tällä hetkellä tallissa on kuusi omaa ponia ja kuusi ponia jotka ovat valmennuksessa tai leasing-sopimuksella. On tammoja, oreja ja ruunia. Vain yksi on opetetuksessa, kaikki loput ovat starttareita" Eveliina kertoo ponitilanteestaan.

Omien ponien lisäksi Eveliina ajaa kilpaa myös muilla poneilla, niin a- kuin b-kategorian poneilla. Suomessa ponit on jaoteltu a- ja b-kategorian poneihin. Onhan se reilua, että pienet lyhytjalkaiset shetlanninponit saavat kilpailla omissa sarjoissaan ilman pitkäjalkaisia ja nopeita russponeja, jotka kilpaavat omissa sarjoissaan.
"Lainaohjastettavia on muutama vakio, ja muutama niitä, joita ajan harvemmin.Pääasiassa ajan kilpaa, mutta välillä menen monteakin. Jokainen poni on yksilö, ja jokainen niistä on tärkeä. Ne opettavat juuri sellaisina kuin ne ovat. En siis osaa sanoa yhtä, joka olisi ylitse muiden." Eveliina pohtii.

Mini-Elitloppet voitto 2015Tulevaisuuden suunnitelmat on Hietasella vielä auki. Tällä hetkellä arki pyörii peruskoulun ja ponien merkeissä. Ura hevosten kanssa kiinnostaisi kovin, mutta Suomen raviurheilun taso vaikuttaa siihen. "Tulevaisuudesta en osaa oikein vielä sanoa. Hevoshommat kiinnostaisi, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta" Hietanen pohtii.

Mutta kuinka nuori Eveliina yhdistää peruskoulun, ponit ja ravireissut?
"Kyllä koulu joutuu hieman väistymään, jos ja kun ravireissuja tulee. Osa opettajista suhtautuu hyvin, ja osa huonommin. Kyllä päivät voisivat olla pidempiä, vuorokaudessa on tunteja liian vähän. Jalkojen hoito jää illalle ja ravireissuissa voi mennä myöhään, ja aamulla saa kuitenkin herätä kouluun. Mutta hoidettava sekin on." Eveliina naurahtaa.


Ponikujan Brandon/Eveliina Hietanen


Mini-Elitloppet voittaja Dynamit III ja Eveliina Hietanen

1 kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.